Artikel

Tag på ”spildjagt” i virksomheden – og høst de lavthængende frugter
januar 2, 2019

Undersøgelser har vist, at medarbejderne anvender op til 60% af deres arbejdstid på ikke-værdiskabende aktiviteter. Og det er spildtid, der koster virksomheden penge. Så hvordan finder du ’spildtiden’ og fjerner den – effektivt? Få svaret her.

 

Ved at fjerne (spild-)aktiviteter, som ikke gavner nogen eller noget – frigør du ressourcer. Derved forbedrer du effektiviteten og trivslen blandt medarbejderne. Medarbejderne kan med deres viden og erfaring bidrage til at identificere og løse de problemstillinger, der forårsager spildet.

Medarbejdere udfører hver dag aktiviteter, der ikke skaber værdi for kunderne og som ikke er strengt nødvendige. Det kan f.eks. være møder, mailkommunikation, dobbeltarbejde, overlevering til kolleger og dokumentation.

Ofte bunder ”spildet” i misforståede forventninger, pligtopfyldenhed og vaner, som dræner organisationen for ressourcer.

Ved at fjerne disse aktiviteter, som nok kan være småting i dagligdagen, opnås en højere effektivitet og ressourcer frigøres til værdiskabende aktiviteter. Samtidig bidrager det til højere trivsel hos medarbejderne, idet ”spildet” for mange er en kilde til frustration.

 

Træning af ’spildjægere’

 

Ofte kan medarbejderne selv se de ikke værdi-skabende aktiviteter, og andre gange er de blevet ’blinde’ af de daglige rutiner og har brug for hjælp til at se dem. Her kan det være hensigtsmæssigt at oprette små grupper af trænede ”spildjægere”, der konstruktivt kan udfordre deres kolleger.

”Spildjagt” virker motiverende ved at:

 

  • Få medarbejderne til at identificere ikke-værdiskabende aktiviteter
  • Give medarbejderne beføjelser til at fjerne disse aktiviteter
  • Lade medarbejderne komme med forslag til, hvad der i stedet kunne skabe værdi

 

Dette giver medarbejderne ejerskab til at bidrage til effektiviteten i organisationen på positiv vis og sætter samtidig fokus på kunderne. For at opnå endnu større gevinster kan indsatsen med fordel kombineres med procesoptimering.

 

Ønsker du sparring på at komme igang med “spild-jagt” i virksomheden, så kontakt mig på teddy@excellento.dk eller tlf. nr. 2651 8072.

Kontakt Excellento

Ønsker du at vide mere om Excellentos ydelser, og hvordan jeg kan hjælpe din virksomhed, så kontakt mig på tlf. +45 26518072 eller på teddy@excellento.dk

Har du spørgsmål??

3 + 7 =